fredag 18 december 2009

Dagens Högtalare

Idag blir det en high-endhögtalare från svenska QRS; Nebulosa. En riktig fullregisterhögtalare med separata basmoduler.

Lite data:

3-vägs fullregisterhögtalare
diskant 1" dome från Scan Speak
mellanregister 5,25" från Skaaning
bas
1x10" framåtriktad element i coatat papper. Sluten låda.
2x10" isobarikkopplade baselement nedåt, basreflex.

Frekvensomfång 18 Hz till 30 Khz +/- 6dB

Känslighet 89 dB

lägsta impedans 2,7 ohm vid 66 Hz

Vikt 87 kg

bxhxd 34-118-56 cm

Pris 220.000 kr

Detta är min personliga favorithögtalare hittills. Mitt favoritdiskantmärke Scan-Speak för diskant, danska Skaaning (Audio Technology) för mellanregister, samma som sitter i bl.a vissa Sonus Faber-högtalare. Seas Excel 10" övre bas, sluten Seas 2x10" i isobarik nedre bas, portad. Delningsfiltret var extremt påkostat och internt satt transparents bästa kabel.

Delar av "Hifisällskapet" lyssnade på dessa i höstas matad av en tokigt fet Burmeisterförstärkare och Bladelius Embla som cd-spelare. Vi fick en fantastiskt trevligt och intressant presentation och demo, och var överens om att det inte gick att klaga på nått här:) Det "enda" lilla mankemanget var ju att högtalarna stod placerade i en ovanlig position mitt i det ganska stora rummet för att ljudet skulle "släppa". Vilket alltså gör det i princip helt omöjligt att få till detta perfekt hemma...

Men jädrans vilket ljud det var! Och då hade vi tidigare lyssnat på Dynaudio´s Confidence C4 ihop med dyr McIntosh-elektronik. Jocko som inte hade uppskattat när jag spelade "Little Dragon" som var med på min testskiva, tyckte det lät som en helt annan låt! Jo, det skulle vara kul att höra hela den skivan på denna anläggning.


Lite fakta om HIficonsult och deras QRS taget från hemsidan:

"Historiskt så börjar Qrs som så mycket annat med Olle Mårtensson, mannen som sålt mer tung hifi än de flesta i detta land. I början av 90-talet började han och Mats Andersen - på dåvarande QLN - att göra högtalare som var ”friskare” och med högre hifi-ambitioner. Det blev många trivsamma projekt där QRS 500 kanske är den mest kända ute i landet. Den blev årets högtalare i Hi Fi & Musik och kallades ”folkhögtalaren”. En golvstående halvstor 2-vägare med en 8-tummare och en 1-tums domediskant.

”Efter framgångarna med QRS-500 så föddes drömmen om att göra mer Exlusiva(=dyrare/bättre) QRS högtalare.

Den första hette ”Tellus” och var en baskapabel historia, 3-vägs, golvstående och inte helt liten. Callisto, Saturnus, Neptunus, Jupiter och Merkurius följde och spåret ligger där än, rätt ut på himlavalvet.

Var kommer namnet ifrån?

Namnet betyder ”Quality Research System”.

QRS ägs av Hificonsult AB

Bakom konstruktionerna står framförallt två personer.

Mats Andersen, 45 år, Göteborgare med mycket lång erfarenhet från konstruktion och tillverkning av högtalare såväl i liten skala som i den högsta kommersiella divisionen med försäljning world wide. Mats är idag frilans konstruktör med både små och mycket stora aktörer som kunder.

Ingemar Carlsson, 46 år, idag Alingsåsbo och hälftenägare av Hificonsult AB. Vid Olles hastiga bortgång tog Ingemar över rollen som inspiratör och idéspruta och märkte att samarbetet med Mats funkade direkt!
Byggde en egen gör-det-själv-högtalare på tidigt 80-tal och gör aldrig om det. Audiofil sedan 80-talet som haft det mesta av de stora namnkunniga systemen hemma i huset där fruar och sambos genom åren accepterat att vardagsrummet i huvudsak är ett musikrum.

Filosofi

QRS Konstruktionsfilosofi

Allra först vill vi säga att konstruktioner till en kostand under en stor Mercedes innebär stora kompromisser.

Jämte en grundläggande idé som vi delar med de flesta högtalartillverkare – att i största möjliga utsträckning reproducera ett naturligt ljud – har vi några käpphästar.

Dessa är:

Bas.

För att citera Olle Mårtensson; ”Bas är fundamentet för all musikåtergivning.”
Vi har i världen idag ganska många skapelser som låter fantastiskt i mellanregistret och i diskanten, har öppen ljudbild, flott 3-D och allt man kan önska sig. Fast basområdet är helt enkelt inte på plats. Antingen saknas det och man får en återgivning som är en smula tunn och jobbig, eller så blir kompromisserna stora i försöken att skapa bas med små koner i stora kabeinett, dvs att få det att låta som om konstruktionen kan återge bas när det i själva verket handlar om ett resonansbummel-ljud. Dessa konstruktioner låter inte lika jobbiga och pipiga i kraft av en trevligare tonal karaktär. Men avslöjas ganska snabbt då kontrabasar, elbasar eller syntbasar låter likadant och dessutom ganska visset.

I kompromisserna mellan olika avvägningar ligger alltså en bra och fast basåtergivning med som en tung post. Vi återkommer till hur vi löst basåtergivningen i några olika konstruktioner.

Dynamik:

En annan tung post när kompromisserna skall tas fram är dynamik. Högtalare som bara låter bra på singer-songwriter är en sömnig historia. Virvelkaggen i ett trumset är vår referens. Sätt en trummis 3 meter ifrån dig och be honom slå med stocken på virveltrumman. Det är ett mycket distinkt fysiskt anslag som känns i bröstbenet. Alla våra högtalare – från den minsta Lunan – klarar detta med hög trovärdighet. De som excellerar extra i denna färdighet är såklart konstruktionerna med Skaaning-mellanregistret från Audio technology som skrämmer slag på ovana.

Hifi-aspekten:

QRS görs av folk som gillar hifi och att lyssna på musik. Vi strävar efter att alla våra konstruktioner skall vara njutbara och spännande att sätta sig framför. Bredd, djup, dynamik, bas och även förmågan att återge storskaligt och småskaligt på samma gång skall vara på plats.

Priset;

Vi gör högtalare för hifi- och musikvänner. Ej för designfolk eller de som handlar i första hand på grunder som har med status och flärd att göra. Det vore oss alltså främmande att fördyra en konstruktion med läder, guld eller sten från Voutatjokkus gruvor om inte åtgärden fick en positiv effekt på ljudresultatet. Vi har full respekt för dessa konstruktioner då de fyller ett behov men vill på detta vis klargöra vår inställning med QRS produkter.

Det du betalar för är återgivningen och en funktionell design.

Mätningar;

En ny högtalarmodell tar som regel ett år att få klar. Under resans gång mäter vi såklart för att veta att vi är på någorlunda rätt väg. Men mätandet är sekundärt. Lyssnandet är det primära. Vi strävar alltså inte efter att i varje läge ha en rak frekvenskurva. Denna får aldrig gå ut över spelglädjen! Att få ihop de olika elementens karaktär till den önskvärda helheten är överordnat.

Vi vill i sammanhanget påpeka att det är hyfsat enkelt att skapa en produkt som mäter rakt. Vi har lyssnat på några sådana som vi själva gjort genom åren. Ingen av dem har blivit färdiga produkter i den versionen. Men är vi nöjda med lyssningen så känns det såklart bra om vi vid mätning efteråt hållt oss någorlunda inom acceptabla ramar.

QRS görs av Hificonsult AB. Hjärnorna bakom konstruktionerna är Ingemar Carlsson och Mats Andersen. Formellt handlar det om beställare - leverantör. Fast i verkliga livet..."

"QRS - När du tröttnat på högtalare som liknar Barbapappa."