tisdag 8 december 2009

XTZ Class-A



Som självutnämd Hifi-konsult har jag fått i uppgift att plocka ihop ett paket med förstärkare, cd och högtalare till en budget runt 7-8000kr. Ett ganska intressant prissegment, där man det inte finns utrymme för några större utflykter, men ändå tillräcklig möjlighet för välljud.

Först att inhandlas blev till slut en Svensk-Kinesisk förstärkare från XTZ, första generationen. Antingen kan man köra i Class-A 2x50w (Push´n pull), eller i AB i 2x180w. Nypris runt 5000kr, och denna såldes för halva priset. Det är en rätt krallig sak, med sina 17-18 kg och gedigen tjock aluminium så långt ögat når. Även fjärren, men däremot inte volymratten.


Nyfiken som man är var man ju tvungen att lyfta på locket och kika lite. Dels samlas det högvis med damm vilket kan vara brandfarligt, och sedan hade jag sett tidigare på nätet att internkablaget till högtalarutgångarna såg ut som skit. Så då var ju frågan om man kunde byta dessa..?

Lite oförsiktigt började bakstycke och plåtar lossas. Jag valde att använda mig av Ekk-kabel, 2st tvinnade 1,5mm. Första kabeln ditlödd och på plats:


Den gamla dyngan som sitter orginal:

Nya kabeln, ditlödd även i den här änden:

Så här ser det ut när det är färdigt:

Stor, fet transformator, men rätt klen kondensatorbank i förhållande till trafon:

Blev det nån skillnad så..? Nja, inte var det några slöjor som sköjdes bort, eller liknande, möjligtvis lite stabilare bas? Men känslan att det inte sitter den där skruttiga dyngan längre är gott nog. Jag ska ta och göra samma sak på min Copland.

F.ö så låter den här förstärkare inte så tokigt, stabilare basfundament än i min Copland, märks att det finns mer effekt, även på låg volym, men i mellanregistret och sångröstmässigt regerar Copland helt och fullt. Men för de 2.500 kr som den här har betingat, så finns det inget att klaga på. Ska bli kul att höra hur det låter ihop-parat med den tänkta cd-spelaren, mer om det senare.



Ny LTS-kabel

Efter en hifisession i maltens tecken, så stod det klart att Rubos hifianläggning skulle må väl av en omgång av Ljudtekniska sällskapets högtalarkabel. Jag ville göra det mer seriöst den här gången och satsade på bättre termineringar i form av Dali´s spadar på förstärkarsidan och Argon låsbara banankontakter på högtalarsidan. Det blev även en snitsigare och lite smalare RC-låda samt kabelstrumpa över just själva kabeln. Så här blev resultatet:

Hifi-katt:

RC-länk: