måndag 17 november 2008

Technics SL-12




Som gammal (vaddå gammal..) DJ så har jag ett speciellt förhållade till Technincs legendariska Skivspelare SL-1200/1210, och då modell MKII. När det begav sig så var jag innehavare av två st (ganska självklart) svarta pärlor som avyttrades när vinylen dog och ersattes av cd. Hur man kunde tänkte så framstår ju idag helt galet, men så var det ju då. Givetvis så ångrar jag tilltaget idag, och sneglar ju titt som tätt efter en begagnad spelare som kan ersätta den som finns idag, en rätt gammal JVC som jag fått, med toktrasig anti-skating och som endast startar när man fört tonarmen lite över halva lp-skivan.

Det är inte helt lätt att hitta vettiga beggade spelare....Antingen ser de slitna och tråkiga ut, har sprucket eller inget lock alls, borttappad skivpuck eller pitchknapp, eller så är de för dyra för att ha rätt många år på nacken.

Med denna bakgrund så ökade pulsen en aning när jag snubblade över den här siten: /http://www.blogger.com/www.thomann.de. En tysk nätbutik som jag aldrig hört talas om innan, konstigt nog tycker jag själv. Bra betyg hittade jag om den också:http://www.prisjakt.nu/butiksinfo.php?ftgid=1071.



De säljer en splirrans ny 1200 för 444 euro, + 15 euro i frakt. Då ingår (givetvis) NY fin dammkåpa, och de har dessutom 3 års garanti på sina prylar!http://www.thomann.de/se/technics_sl1200_mk_ii_silver.htm



Tyvärr har de ju även en Stanton T 120 C också, som bara kostar 307 euro...Starkare motor, drösvis med lulllull, och en digitalutgång som man blir nyfiken på hur den skulle låta genom den där DAC:en jag beställt...Det krävs ju visserligen att A/D-omvandlaren i spelaren är av god kvalité vilket man inte direkt kan räkna med. Ljudet överhuvudtaget vet man ju inte hur det står sig mot sl-12, som även i hifisammanhang lär stå sig bra. (Även att den är direktdriven...)




Skulle jag inte haft mina dj-rötter, så hade valet förmodligen blivit en Pro-Ject RPM 1:http://www.ljudkallarn.com/?artnr=PRRPM1




RIAA-stegsfunderingar kommer i ett senare inlägg!