söndag 26 oktober 2008

Svart plast i storlek 12"


Just nu är jag extremt sugen på att köpa en bra vinylspelare. Dels för att kunna plöja igenom de gamla nostalgibackarna, men även för att någon gång då och då kunna köpa sig någon ny LP för känslans skull, klämma och vända och vrida på omslaget och se den svarta plasten ligga där och snurra och låta bra. Vinyl går inte att ladda ner.


Som den gamle dj man ändå är så är det naturliga och enda alternativet en Technics SL 12. Gärna en 1200 (silverfärgad) den här gången. Grämer mig ju att jag hade 2 st fina svarta 1210:or när det begavs sig, men som fick se sig säljas när vinylen "dog". Det finns ju dock splirrans nya "kopior" eller efterföljare snarare, på den klassiska skivspelaren som verkar 17 ggr bättre än orginalet, iallafall rent användar/dj-mässigt till samma pris för en nästan 20 år gammal 1200:a som jag blev omedvetet lurad att kolla in. Hur det är med ljudet vet man ju inte.


Avslutningsvis kommer här några rader från Vinylium:


"Vi lyssnar på LP-skivor för det fantastiska ljudets skull, för de enastående omslagen, och emellanåt nostalgiskt knaster. Äger man en cd-skiva äger man en bit guld (silver eller brons säger somliga). Äger man en LP-skiva äger man en guldgruva. Det finns hur mycket som helst att gräva fram ur en sådan!I en värld där människor i övrigt letar efter perfektion, vill ha det bästa, är det märkligt hur musiklyssnandet snarare har gått bakåt. Bekvämt? Visst! Portabelt? Extremt! Men hur låter det? När alla andra lyssnar på snabbkaffe i sina lurar serverar vi latte på skivtallriken. Det finns ingen ursäkt att inte sträva efter det bästa. Krångligt? Förvisso, men det får man ta."