onsdag 16 december 2009

Dagens Högtalare


Dags för en ny dagens högtalare, och eftersom en hifiresa mot Stockholm är något som kan komma att stunda framöver så fortsätter vi i Sthlmsområdet. Denna gång ett annorlunda tänk och många detaljer som går emot det man anser sig ska vara. Ska stå tätt ihop, nära bakvägg, tunna lådor med knappt nån dämpning. Hemligheten ska ligga i delningsfilterna. Skapelsen heter IS 815 pro, från Intelligent Sound, en stativare/topp med tillhörande (svindyra) basmoduler.

En favorit hos Svalander som skriver så här på sin hemsida:


"Den mest kompletta av Intelligent Sounds högtalare består av en topphögtalare - IS8 Pro - som spelar tillsammans med en 15-tums basmodul.

Högtalarkombinationen IS815 Pro spelar rakt ner till runt 20Hz och har en magnifik ljudåtergivning. Jag har aldrig hört en bättre högtalare!

Den övre delen IS8 Pro är en fullrangehögtalare i sig och ger ett fantastiskt ljud även ensam även om den allra djupaste basen givetvis saknas. Den har dock bättre djupbas än många andra större högtalare som är namnkunnigare och betydligt dyrare! Låt dig inte luras av att Intelligent Sound lämnar mycket konservativa frekvensgångssiffror!


Intelligent Sound tillverkar högtalare som låter som inget annat!

Man kan tro att konstruktionen är enkel, man kan tro att elementen är billiga och enkla, man kan tro att lådorna är alldeles för veka (de låter odämpade då man knackar på dem), man kan tro att hörnen är alldeles för vassa och därmed skulle ställa till med difraktionsproblem, man kan tro att de inte kan stå så nära varandra och så nära väggen som vissa kunder och demonstrationer visar dem, man kan tro en hel massa om dessa högtalare - men om man lyssnar på dem hör man att nånting är helt annorlunda - helt annorlunda BRA!

De har en detaljskärpa, luftighet (äkta!), kropp i instrument och sångare, renhet, dynamik, mjukhet etc som jag aldrig tidigare hört i någon högtalare oavsett prisklass!

En av mina kunder sa (och jag tror han har rätt) att det är fråga om ett paradigmskifte vad gäller högtalarkonstruktion. Intelligent Sound har gjort något helt unikt som bland annat hänger ihop med ett helt annat sätt att se på ljudåtergivning. Det låter som om man hört det snacket förut men denna gången kan jag bara instämma - Det är något helt unikt!

Förutom det helt egenkonstruerade delningsfiltret som ger den annorlunda ljudupplevelsen så kan man också få reda på (om man frågar) att elementen är helt egenkonstruerade och ingalunda enkla - de har t ex alla samma mätvärden inom 0,1 dB vilket gör att man kan leverera ett helt 5.1system (som de gjorde till ett antal studios hos Norsk Filmstudio!) utan att behöva mäta ihop de olika högtalarna som de allra flesta konkurrenter får göra - Högtalarna ÄR helt enkelt lika direkt från kartongen! Det finns en stor precision vid tillverkningen i de delar som påverkar ljudet!

Alla små detaljer är genomtänkta - magneterna i elementen är synnerligen kraftiga, elementkorgarna ser enkla ut men är garanterat väl avstämda till sitt ändamål osv osv. Man har helt enkelt tagit hänsyn till alla möjliga osynliga parametrar vid konstruktionen - parametrar som man alltså inte ser men som påverkar ljudkvaliten.

Jag har nu köpt ett par IS815 Pro och har det bästa ljud jag hört någonstans någongång!"