onsdag 12 november 2008

Högtalarkablar DIY



Ska man ha egentillverkade högtalare så ska man väl ha egentillverkade högtalarkablar med! Det brukar ju heta att man ska ha flertrådig så tjock kabel som möjligt, eller givetvis helst ha Transparent-Nasa-kablage med "dammsugare" på:) Det sistnämnda skulle jag inte tacka nej till, jag har själv varit med om upplevelser på skillnader mellan olika bra Transparentkablar i blindtest, och måste revidera mina tidigare åsikter, och medge att det visst går att få skillnader på ljudet med olika kablar.

Men om man inte vill lägga en månadslön på kablar, vad gör man då? Efter lite slösurfande ramlade jag över den HÄR länken. Den här typen av kabel är jag ju inte precis ovan vid, men då i andra sammanhang...Tanken är att en enkeltrådig kabel fungerar bättre än en flertrådig i HiFi-sammanhang, och inte behöver det vara överdrivet tjocka ledare heller. Ändarna tvinnas parvis, och detta för att förstärkaren ska slippa jobba med ohörbara frekvenser som till slut ändå påverkar framförandet. Läs tråden, intressant om man gillar kablar:)



Så här såg det ut när två stycken 4M-kablar, "Nasa-light", blev till:

1 st kabel EKK från Biltema, 129:-/10M



Flexslang 16mm från Biltema, 50:-/50M






Kabeln dras i slangen med hjälp av en idagsfjäder:





Ändarna tvinnas som sagt parvis och istället för att skruva/crimpa/löda dit t.ex banankontakter i ändarna, låter jag det vara ren kabeltråd för att få en direkt anslutning på förstärkarens och högtalarens skruvanslutningar. Man slipper gå extra steg: förstärkarens anslutn.->banankontakt->kabel->banankontakt-> högtalarens anslutn. Istället blir det ju nu: förstärkarens anslutn.->kabel-> högtalarens anslutn.


Lödningen som syns i ändarna är endast för att hålla ihop de två trådarna, och påverkar ej anläggningsytan.


Här ligger två nästan klara kablar:




Det som återstår nu är att klä kabeländarna i svart krympslang och med en röd märkning på ena kabelparet. Och så här blev det:

Slutsumma för 2 st 4M kablar: 145:- + 40 spänn för krympslang= 180:-
Jag träffade en pratglad elektriker när jag var och handlade krympslangen på Elajo. Han tog fram en riktigt fet sak, det är den tjocka som sitter på flexröret och ner mot kabeln och ledarna. Det är en kraftighare variant med lim som används vid nedgrävning i jord och under vatten ner till 1 miljon meter typ....
Dyr i sammanhanget med en kostnad på 150kr för en halvmeter, men den ville man ju ha...nu fanns det ett par stumpar kvar som jag fick för en tjuga, good for me!

Vi får se om det kan bli ett jämförelsetest mellan dessa och en omgång Transparentkablar, bara för skojs skull!

Delningsfilter

Då fortsätter bygget med SQ-50 igen. Filterkomponenterna kom för ett tag sedan, feta fina saker:






Istället för effektmotstånd används fyra paralellkopplade motstånd som är ihopptvinnade till "paket".




Alltihop monteras och löds fast på en plexiglasskiva:







Komponenterna sitter fast med smältlim, spolarna har även fått extra hjälp med fastsättning av ett buntband efter detta foto. Notera att den ena spolen ligger och den andre står upp för att inte påverka varandra.

Dessvärre blev jag lite fundersam på "motståndspaketen", de har inte rätt värde enligt min multimeter, skiljer mer än det ska. Hur det kommer påverka vet jag inte, men det blir väl och testa och se hur det låter, förmodligen tillverka en uppsättning filter till, då med lite billigare komponenter och se hur stor skillnad det blir.