onsdag 15 oktober 2008

Bygget fortsätter



Nu har träsidorna tagit plast på högtalarna. Detta är egentligen meningen att man ska klampa omkring på, för det är nämligen ett laminatgolv av klick-typ, så det borde ju hålla för hyfsat sjuka fester. Även detta inhandlat på Ikea.



För att få dit det hela använde jag mig av ett sättlim.
På tur nu stå att börja bearbeta ytterbaffeln, forts. följer.

SQ-50L


Det kommer en tid när man helt plötsligt bara gör det. Tar tag i en sak man för längesedan tänkt, för att sedan glömma bort, men till slut komma tillbaka i huvudet. Min grej är att bygga ihop ett par Valutronic SQ-50L, en högtalare som enligt många rykten ska låta väldigt bra. Eller SQ-50L är ju egentligen en nyare variant av SQ-50 med lite andra yttermått.

Så efter att ha blivit inspirerad av div. hifisessioner, Arkenmässa, och även ett besök hos Stefan på Valutronic i Göteborg så kommer följande inlägg handla omm detta bygge som nu blir verklighet.
Det finns en liten baktanke som föranleder detta bygge med, men det är än så länge hemligt.

Det första steget var att hämta upp de utsågade spånskivorna hos snickaren. Ritning och byggbeskrivning finns på http://www.valutronic.se/


Här är MDF-skivorna som ska bli de yttre bafflarna




Sedan ska skivorna sammanfogas, jag brukar ju använda trälim och skruv när det ska snickras, men ett tips var ju att köra på kontaktlim, så det måste ju provas.






Här är först ena sidan, topppen och fronten som sätts samman, stryk på lim på båda sidor, låt vänta några minuter, och sedan ihop!




Nu har även botten samt bakstycket kommit på plats. Likaså är skarvarna tätade med silicon. och nej, jag har inte klantat till det, bakstycket slutar 1cm innan bottenplattan och bildar en basport.





Sedan var det dags att såga ut hål för element samt högtalarkabelanslutningen.



Gängtapparna man ser är till för att lätt kunna montera dit delningsfiltret när det blir dags med det.


Härnäst kommer dämpningen på plats. enligt Stefans rekommendationer till den här högtalaren så ska det vara en lite tunnare matta, så "Mysa Gräs" inhandlades på Ikea, ett täcke bestående av polyesterfibrer , endats 29kr för hur mycket som helst, som jag satte saxen i.



Man ska spara lite åt alla håll nere vid basporten.


Dags för att lägga på "locket" dvs. andra sidoväggen. Och den vill ju också ha lite dämpvadd på sig.


Sådär! Då var grunden för 2 st högtalare färdiga!




Nästa steg kommer i en väldigt snar framtid att synas här:)