söndag 23 november 2008

Kostnaden för högtalarbygget

Jag gjorde en liten överblick på vad jag lagt ut för högtalarbygget, och det ser ut så här:

Högtalarelement: 1700 kr
Delningsfilter: 1300 kr
Lådmaterial 16mm spånskiva + utsågning: 340 kr
Skruvar + muttrar: 35 kr
Flatstift: 12 kr
Laminatgolv: 165 kr
Fuskskinn+tyg: 75 kr
Spraylim:59 kr
Montagelim:39 kr
Kontaktlim:69 kr
Högtalaranslutningar: 60 kr
Färg, grund + matt svart: 200 kr
Pensel + roller: 40 kr
Dämpning Mysa Gräs: 29 kr

Summa: 4123 kr

Lite reservationer för att minnet sviker på några punkter, för jag har lite kvitton som ligger nere på jobbet.

Förhoppningen var att bygga ett par högtalare som spöar allt upp till 10.000kr, och då ligger man prismässigt bra till! Men än är jag inte säker på att det låter tillräckligt bra....

torsdag 20 november 2008

Första provlyssningen...

Jag var ju sugen på att se lite om allt fungerade och få igång inspelningen på högtalarna, så sagt och gjort.




Och det lät..............riktigt illa!

Jag tror jag hittade felkällan dock (HoHo! Skrattar mig harmyntad)





Uppkopplat för test:


Det blir till att baxa hem det hela och prova med min hemmabioförstärkare, jag tillverkade emballage idag på ett enkelt, smidigt och framförallt kraschvänligt sätt.

onsdag 19 november 2008

Högtalkablarna färdiga

Nu finns det nya bilder på de färdiga högtalarkablarna i inlägget längre ner.

Högtalarna klara!

Ja nästan helt klara iallafall...!

Det som fattas nu är kantlister på baksidan i svart plast som jag ej fått tag på ännu, och montering av spikes. dessutom ska jag tillverka ett par damm/petskydd för elementen a ´la Focal.



Givetvis så måste man ju ha med nått egentillverkat, så klämmorna man kan se som håller de svarta plaströren för de interna kablarna är tillverkad på Trantec AB, för nån sekund sedan eller så:)





"Toppen" på högtalarna är klädda i fuskskinn, helt vegetariskt alternativ här alltså..:) Dessutom bland det snyggaste fuskskinn jag sett, rätt dyr per m2, men eftersom det fanns en spillbit blev det riktigt billigt istället. De två vita sömmarna sydde jag dit med hjälp av G´s symaskin i Lördags (har glömt att säga det tror jag älskling?), när hon var och svirade och lämnade en stackars arm och sjuk man hemma.





Bakstycket är klätt i ett möbeltyg med med en skumskiva under själva tyget för lite "puffig" känsla. Här ser man även de där kanstlisterna som fattas längst ner.




En skavank i hörnet ja....åtgärdas med en gnutta färg sen.





Lite divesre bilder :


Blev det som jag tänkt mig då..? Njae, lite längre tid tog det ju, och lite "missar" här och var, så halvnöjd är väl ett sammataget intryck. Får väl hoppas att det låter hyfsat eller gärna lite bättre än så, då kan man ju leva desto mer med skavankerna.
Utlåtande av ljudupplevelsen kommer först efter ordentlig inspelning av högtalarna.




måndag 17 november 2008

Technics SL-12




Som gammal (vaddå gammal..) DJ så har jag ett speciellt förhållade till Technincs legendariska Skivspelare SL-1200/1210, och då modell MKII. När det begav sig så var jag innehavare av två st (ganska självklart) svarta pärlor som avyttrades när vinylen dog och ersattes av cd. Hur man kunde tänkte så framstår ju idag helt galet, men så var det ju då. Givetvis så ångrar jag tilltaget idag, och sneglar ju titt som tätt efter en begagnad spelare som kan ersätta den som finns idag, en rätt gammal JVC som jag fått, med toktrasig anti-skating och som endast startar när man fört tonarmen lite över halva lp-skivan.

Det är inte helt lätt att hitta vettiga beggade spelare....Antingen ser de slitna och tråkiga ut, har sprucket eller inget lock alls, borttappad skivpuck eller pitchknapp, eller så är de för dyra för att ha rätt många år på nacken.

Med denna bakgrund så ökade pulsen en aning när jag snubblade över den här siten: /http://www.blogger.com/www.thomann.de. En tysk nätbutik som jag aldrig hört talas om innan, konstigt nog tycker jag själv. Bra betyg hittade jag om den också:http://www.prisjakt.nu/butiksinfo.php?ftgid=1071.



De säljer en splirrans ny 1200 för 444 euro, + 15 euro i frakt. Då ingår (givetvis) NY fin dammkåpa, och de har dessutom 3 års garanti på sina prylar!http://www.thomann.de/se/technics_sl1200_mk_ii_silver.htm



Tyvärr har de ju även en Stanton T 120 C också, som bara kostar 307 euro...Starkare motor, drösvis med lulllull, och en digitalutgång som man blir nyfiken på hur den skulle låta genom den där DAC:en jag beställt...Det krävs ju visserligen att A/D-omvandlaren i spelaren är av god kvalité vilket man inte direkt kan räkna med. Ljudet överhuvudtaget vet man ju inte hur det står sig mot sl-12, som även i hifisammanhang lär stå sig bra. (Även att den är direktdriven...)




Skulle jag inte haft mina dj-rötter, så hade valet förmodligen blivit en Pro-Ject RPM 1:http://www.ljudkallarn.com/?artnr=PRRPM1




RIAA-stegsfunderingar kommer i ett senare inlägg!




onsdag 12 november 2008

Högtalarkablar DIY



Ska man ha egentillverkade högtalare så ska man väl ha egentillverkade högtalarkablar med! Det brukar ju heta att man ska ha flertrådig så tjock kabel som möjligt, eller givetvis helst ha Transparent-Nasa-kablage med "dammsugare" på:) Det sistnämnda skulle jag inte tacka nej till, jag har själv varit med om upplevelser på skillnader mellan olika bra Transparentkablar i blindtest, och måste revidera mina tidigare åsikter, och medge att det visst går att få skillnader på ljudet med olika kablar.

Men om man inte vill lägga en månadslön på kablar, vad gör man då? Efter lite slösurfande ramlade jag över den HÄR länken. Den här typen av kabel är jag ju inte precis ovan vid, men då i andra sammanhang...Tanken är att en enkeltrådig kabel fungerar bättre än en flertrådig i HiFi-sammanhang, och inte behöver det vara överdrivet tjocka ledare heller. Ändarna tvinnas parvis, och detta för att förstärkaren ska slippa jobba med ohörbara frekvenser som till slut ändå påverkar framförandet. Läs tråden, intressant om man gillar kablar:)



Så här såg det ut när två stycken 4M-kablar, "Nasa-light", blev till:

1 st kabel EKK från Biltema, 129:-/10M



Flexslang 16mm från Biltema, 50:-/50M






Kabeln dras i slangen med hjälp av en idagsfjäder:





Ändarna tvinnas som sagt parvis och istället för att skruva/crimpa/löda dit t.ex banankontakter i ändarna, låter jag det vara ren kabeltråd för att få en direkt anslutning på förstärkarens och högtalarens skruvanslutningar. Man slipper gå extra steg: förstärkarens anslutn.->banankontakt->kabel->banankontakt-> högtalarens anslutn. Istället blir det ju nu: förstärkarens anslutn.->kabel-> högtalarens anslutn.


Lödningen som syns i ändarna är endast för att hålla ihop de två trådarna, och påverkar ej anläggningsytan.


Här ligger två nästan klara kablar:




Det som återstår nu är att klä kabeländarna i svart krympslang och med en röd märkning på ena kabelparet. Och så här blev det:

Slutsumma för 2 st 4M kablar: 145:- + 40 spänn för krympslang= 180:-
Jag träffade en pratglad elektriker när jag var och handlade krympslangen på Elajo. Han tog fram en riktigt fet sak, det är den tjocka som sitter på flexröret och ner mot kabeln och ledarna. Det är en kraftighare variant med lim som används vid nedgrävning i jord och under vatten ner till 1 miljon meter typ....
Dyr i sammanhanget med en kostnad på 150kr för en halvmeter, men den ville man ju ha...nu fanns det ett par stumpar kvar som jag fick för en tjuga, good for me!

Vi får se om det kan bli ett jämförelsetest mellan dessa och en omgång Transparentkablar, bara för skojs skull!

Delningsfilter

Då fortsätter bygget med SQ-50 igen. Filterkomponenterna kom för ett tag sedan, feta fina saker:






Istället för effektmotstånd används fyra paralellkopplade motstånd som är ihopptvinnade till "paket".




Alltihop monteras och löds fast på en plexiglasskiva:







Komponenterna sitter fast med smältlim, spolarna har även fått extra hjälp med fastsättning av ett buntband efter detta foto. Notera att den ena spolen ligger och den andre står upp för att inte påverka varandra.

Dessvärre blev jag lite fundersam på "motståndspaketen", de har inte rätt värde enligt min multimeter, skiljer mer än det ska. Hur det kommer påverka vet jag inte, men det blir väl och testa och se hur det låter, förmodligen tillverka en uppsättning filter till, då med lite billigare komponenter och se hur stor skillnad det blir.